Tuesday, November 8, 2011

Engagement Rate ehk Osalusmäär - nüüd Metrix.Stationis

Oleme Facebooki statistikat näidanud Metrix.Stationi keskkonnas juba üle aasta. Kuulduste järgi on keskkond sotsiaalmeedia spetsialistide seas üpris populaarne. See tekitab aga teatava kohustuse aeg ajalt toimuvateks arendusteks :). Nüüd oleme valmis saanud uue mõõdikuga meie Facebooki statistikas. Selleks on Engagement Rate (eesti keeles Osalusmäär) ehk ER.

Fännid on koos. Mis edasi?

Kuni praeguseni oleme näidanud Metrix.Stationi keskkonnas ainsa Facebooki mõõdikuna fännide arvu. Arengud Facebookis turundamisel on aga jõudnud sinnamaani, et enamusel soovijatest on oma fännileht ning fännibaas on loodud ning fännidega tuleb hakata tegelema. Tegelemiseks peaks aga omada täpsemaid andmeid fännide käitumise ja aktiivsuse kohta. Siin tulebki mängu uus mõõdik "Engagement Rate".

Mis on Engagement Rate / Osalusmäär?

Lihtsalt öelduna näitab Engagement Rate seda kui aktiivsed on fännid fännilehel ning kui hästi suudab fännilehe omanik fänne ühel või teisel moel "käima tõmmata". Mõõdiku (ER) definitsiooniks täpsemalt on:

ER = 100% * (LIKE'd + KOMMENTAARID) / FÄNNILEHE OMANIKU POSTITUSTE ARV / FÄNNIDE ARV

Näiteks kui fännilehe omaniku postitus kogub 100 kommentaari ja 100 like't ning fännilehel on 1000 fänni, siis Engagement Rate on 100% * (100+100)/1/1000 = 20% (see siin on muidugi ulmeline tulemus :)).

Ehk siis tehes tegevusi oma fännilehel ning jälgides postituste "osalusmäära" saab fännilehe omanik hinnata millist tüüpi postitused aktiviseerivad fänne rohkem ja millised vähem. Samuti saab sarnast statistikat teha konkurentide kohta. Andmeid analüüsides saab teha otsuseid tuleviku strateegiate kohta. Osalusmäära mõõdikut saab kasutada ka ühe püstitatava eesmärgina (fännide arvu kõrval).

Kuna Osalusmäära mõõdikus on arvestatud fännide arvuga konkreetsel fännilehel siis on osalusmäärad erinevate suurustega fännide arvuga fännilehtedel võrreldavad. See annabki võimaluse seda mõõdikut Metrix.Stationis kasutada.

Milline on hea Engagement Rate?

Siin on raske muud moodi vastust anda kui statistikaga. Tegime mõõtmised kõigi meie süsteemis registreeritud (eesti) fännilehtede baasil. Keskmised tulemused on järgmised:


Fännide arvKeskmine ER
kuni 400000.17%
kuni 300000.34%
kuni 200000.43%
kuni 100000.64%
kuni 10000.77%

Tabelist nähtub et fännide arvu kasvuga fännide aktiivsus väheneb.

Nüüd pole muud kui vaadata enda fännilehe fännide arvu ning otsida tabelist üle keskmine ning seda siis enda poolt tehtavate postituste osalusmääraga võrrelda.

Andmed oleme muide saanud teenusest Facebook CRM. Seal on võimalik iga enda poolt tehtud postituse osalusmäära juba reaalajas näha. Muidugi võib seda ka ise Like'de+kommentaaride arvu põhjal arvutada.

Täpsem tulemus

Juhul kui soovite enda fännilehe toimimist täpsemalt mõõta, võrrelda seda konkurentide ning eeskujudega või näha suuremat pilti teie brandi elust sotsiaalmeedias võtke meiega ühendust. Meie poolt pakutav SocialDiveri teenus on just selleks. Korralik analüütika, igapäevased mailiraportid, soovi korral ka toimetaja kaasamine.

Lõpetuseks pidevalt uuenev pildike otse Socialdiverist.



No comments: