Wednesday, May 14, 2008

"Blogijate A-list" - mis loom see on?

Ago lahkab oma blogis keskkonna Blog.Station esilehel paikneva "Blogijate A-listi" teemablogi temaatikat. Püüan omalt poolt anda "A-listile" selgituse.

"A-listi" all mõtleme me blogosfääri mõttes autoriteetseid blogisid. Ehk blogisid, mis lähevad teistele blogipidajatele korda. Selle salapärase termini taga ei peitu ei "klubisse astumise makse" ega midagi muud nõiduslikku. "A-list" arvutatakse meie süsteemi poolt välja igal öösel siis kui kõik inimesed (kaasaarvatud toimetajad ;)) magavad.

Milline on arvutuskäik? Me arvame, et blogi tähtsust teiste blogosfääris osalejate (ehk blogijate) jaoks saab hinnata sellega, kui palju sellele blogile on mingis ajaühikus teistest blogidest viidatud. Meie oleme ajaühikuks võtnud viimase kuue kuu viitamised sest kui aus olla, siis eesti blogosfääri väiksuse tõttu (võrreldes näiteks rahvusvahelise blogosfääriga) ei tule neid viitamisi just liiga palju.

Nii et moraal on - kui tahad edetabelis tõusta, siis tuleb kirjutada teiste jaoks huvitavatel teemadel ning järgnevad viitamised on suhteliselt loomulikud.

Muidugi saab igasuguseid automaatseid süsteeme trikitamisega ka ära osta. Ennast saab nii kõrgemale upitada kui ka teiste upitamist ära hoida. Näiteks Ameerika Ühendriikide blogijate "A-listi" osadel liikmetel on komme mitte kellelegi teisele viidata. Seda just sellepärast, et nad peavad enda viitamisi strateegiliseks varaks (on tõestatud, et mõjuka blogi viitamisel väiksemale blogile on sel võimalik lugejaid juurde saada) ning ei soovi enda kõrval näha "uusi tähti".

Eesti blogijate "edetabeliga autoriteedi järgi" on huvilistel võimalik tutvuda siin. "A-list" on hetkel moodustatud 25 autoriteetseima blogi igapäevastest kannetest.

10 comments:

Anonymous said...

Viitamised ei näita autoriteetsust. Kui mõned omavahel tuttavad inimesed pidevalt üksteisele viitavad, siis ei tee see neist veel blogosfääri suurimaid autoriteete. Sama lugu Inno ja Irja blogiga, millele viitavad enamasti need, kellele nad ei meeldi ja kelle jaoks nad ei ole mingid autoriteedid.

Tomza said...

Head pointid.

Omavahel tuttavate viitamise võimalust oleme analüüsinud. Üldiselt ei piisa ühe või kahe tuttava omavahelisest viitamisest selleks et mingile kohale tõusta. Viitamisi on vaja ikkagi kümnetelt erinevatelt blogidelt.

Inno ja Irja teema - siin saab võtta nii ja naa. Kui blogipidajale mõni teine blogi korda ei läheks, siis ta sellel teemal ei kirjutaks ning sellele ka ju ei viitaks. InnoIrja blogi võib tõesti olla ärritav, kuid ka see emotsioon on "korda minemise" üks alamliik ;). Eelnevale jutule vaatamata oleme siiskit teinud juba algusest peale "A-listi" teemablogile kitsenduse ning InnoIrja sissekandeid sealt ei leia isegi siis kui see blogi on autoriteetsete blogide loetelus.

Lõpetuseks - Meie poolt kasutatav loogika on lihtsalt üks võimalikest hindamisviisidest. Ma olen suhteliselt kindel, et kasvuruumi meil on ning vaikselt me enda hindamismeetodeid ka täiustame.

Larko said...

Tänan väga valgustava selgituse eest! Jõudsin juba imestama, mis paganat mul seal nimekirjas küll tegemist on. :-) Nüüd siis tean sedagi.

Olen nõus, et I & I peab just sellepärast nimekirjas olema, et nendele ikkagi viidatakse kas heas või halvas, enamasti vast halvas. Ise pole ma seda blogi eluilmaski lugenud, ammugi mitte sinna viidanud. Ja viitamata jätmine pole kindlasti sellest tingitud, et oma koha peale kartust tunnetaksin!

Võib-olla läheb veidi teemast mööda kuid see pole mulle ka selgeks saanud, kuidas määratletakse need blogid, mida omavahel sarnasteks väidetakse. Eriti tunnen ma selle kohta huvi, kuidas peab minu blogi sellesamuse I & I'ga sarnane olema. Võib-olla ongi kuid julgen selles kahelda. Ei soovi võrdluse mõtes I & I't lugeda. :-)

friizu said...

Mind huvitab hoopis, mille järgi teie elukas rss'i sööb. Leidsin oma blogi üles, aga, mul on blogis 4 kategooriat on üldine rss voog ja võimalus ka eraldi vood tellida kategooria põhiselt. Teie süsteem on ühe blogi rss'id eraldi sisse hammustanud ja ülejäänud välja jätnud ... friizu.pri.ee/blogs/

Tomza said...

Vastuseks Larkole. Ei tasu ennast väga puudutatuna tunda kui "I&I-ga ühte patta on pandud". "Sarnased blogid" tulenevad sellest kui kaks blogi räägivad samadel teemadel. Teid ühendab Inno ja Irjaga huvi Youtube, Andrus Ansipi ja Angela Merkeli vastu :). Võib väita, et see kattuvus on väike. Kuid kui nüüd võtta, et Angela Merkelist on poole aasta jooksul rääkinud ainult 18 blogi 12000 blogist, siis peab teil ju midagi ühist olema! Ja eks me oleme mingi lati ka seadnud. "Sarnased blogid" on just reastatud ühiste teemade koosesinemise järgi. I&I on küll kõige viimane kuid siiskit latist üle.

Miks seda funktsionaalsust üldse vaja on? Kui vaatluse all on üle 12000 blogi siis on päris keeruline leiutada lukuauke läbi mille seda meeletut massi inimestele kättesaadavaks teha. Ja üks võimalus huvipakkuvate blogide leidmiseks ongi sarnaste teemade võrdlus.

Tomza said...

friizule... Kui need neli erinevat blogi (kategooriat) omavad informatsiooni mis kõik ei sisaldu peamises blogis/feedis siis võib teised kolm meie keskkonda käsitsi lisada. Me võtame nad hea meelega sisse.

Toivo Ellakvere said...

tehke vastuoidine nimekiri ka, väljaviitamiste arvu alusel...

Toivo Ellakvere said...

kas see edetabel "nofollow" arvestab?

Larko said...

Alguses oli I & I mu sarnaste nimekirjas lausa esikohal ehk suund on õige. Aitab vist kaasa kui edaspidi Saksamaa kantsleriprouast vaiki jään. :-P

Nali naljaks, tegelikult hakab mulle Blogijaam järjest rohkem meeldima. Potentsiaali on seal kuhjalt. Soovin edu arendamisel.

friizu said...

mul on feed, mis sisaldab kõiki poste ja on igal kategoorial eraldi feedid, probleem on selles, et põhi (ehk peamise feedi asemel) on sisse söödud esimese kategooria feed. Nüüd lisasin siis põhi feedi, loodan, et ei hakka dubleerima, sest eelmise asja oli robot-elukas teil ise sisse kahmanud ...